On naozaj naplno žije a aj my!

15. 04. 2017 17:42:41
Ježiš Kristus vstal z mŕtvych! Žije! Plány tých, ktorí sa tešili, že je po všetkom, sú bezpečne zmarené. Plány tých, ktorí si myslia, že cirkev a tým iste aj Kristus dýcha z posledného, sú zmarené. Ježiš žije!

Žije rodina tých, ktorí ho prijali. To sme my, kresťania!

Toto sú dni radosti. Nevychádzajú z nás, z našej slávnosti, ktorú teraz s radosťou slávime, ani z potešenia, ktoré nám dávajú plné stoly. Vychádzajú z toho, ktorý je mocný! Ktorý premohol smrť a v tisíckach životov zapaľuje mocný oheň, ktorý dáva zmysel ich životom, zmysel ich púti, ich trápeniam.

Aj slovenské duše potrebujú Krista! Lebo naša slovenskosť raz pre túto zem skončí buď jednotlivým hrobom alebo druhým príchodom Krista. Ale duša spasená Kristom žije naveky. A to je aj náš prvý záujem. Ak teda má naša spoločnosť prežiť obrodu, prežiť rozkvet, potrebujeme posolstvo Cyrila a Metoda, ich učenie, že Ježiš žije!

Bol som veľmi potešený tým, čo som včera a dnes videl práve na stanici TA3, čo nebýva často. V jednom príspevku mladá tínedžerka na námestí v Prešove po hraných pašiách dostala otázku, aký to má zmysel. Odpovedala, že nás to učí vďačnosti. Tu som myslel, že už dokázala dosť. Ale ona pokračovala. Jej slová teda vcelku zneli takto, pokúsim sa o citát: učí nás to vďačnosti Kristovi. Rovnako pekne odpovedal aj predstaviteľ roly Krista.

Dnes to bola odpoveď staršieho pána, keď sa ho pýtali, prečo ide navštíviť Boží hrob. Odpovedal, že preto, lebo Kristus zachránil svet raz a navždy! To všetko sú dobré správy.

Keď som tak po tieto dni stál v chráme na bohoslužbách tridua, obzrel som sa okolo. Ľudí bola naozaj hŕba! Ale žeby dajako plakali alebo sa tešili... Po bohoslužbách šli zasa domov... Veď treba aj upratať, odpočívať, variť. Aj ja som sa pokúsil popri hľadaní nevyhnutného kontaktu s Kristom robiť aj tieto veci.

Nechcem stále hovoriť o tom, či sa chrámy vyprázdňujú, aká je reálna bieda našich spoločenstiev. A ako veľmi a čomu vlastne veria naši ľudia. Som hrdý na Krista. Keď sa ho opýtali, či je to on, keď tak počúvate pašie, odpovedal: Ja som to! A oni popadali na zem. Dokonal boj do konca, zomrel za nás. Vydobyl nám privilégium mať Ducha.

Som hrdý na bratov a sestry, ktoré urobili to isté. Tak málo poznáme svedectvá umučených aj na Slovensku počas zločineckej komunistickej totality. Sú to hrdinovia Krista, Cirkvi, ako aj nášho národa. Som hrdý na kresťanov, ktorí aj teraz šíria kresťanstvo v moslimských i iných krajinách, hoci im hrozí reálna smrť. Rok 2016 bol vraj pre kresťanov v týchto krajinách najkrvavejší!

V týchto hodinách sa naše chrámy plnia ľuďmi, ktorí prišli k Božiemu hrobu, ako som už spomínal, alebo na bohoslužby. Nebolo by pekné, keby naše farnosti konečne ožili zvýšeným počtom aktivít? Keby sme viac investovali do stretávania, vyučovania, spoločného modlenia? Dobrý čas začať alebo podporiť aktivity, ktoré toto už konajú!

V našich cirkvách je neuveriteľná energia, množstvo ochotných ľudí, množstvo ľudí túžiacich. Často chýbajú vodcovia, niekto, kto do toho „kopne“ a ono sa to zrazu naštartuje. Chýbajú nám vodcovia ako Kristus, ktorí prišli dávať, nie brať a nie sa vyhrievať na slniečku pozornosti a pýchy. Dobrý čas začať konať v Cirkvi a pre našich ľudí.

Keď sa povie Cirkev, bežný Slovák si predstaví to, čo prináša televízia. A u nás je to teda pekne rozbehnuté. Môžeme za inkvizíciu, krížiakov. Staro – nová nadávka je teraz zase, že sme klérofašisti. Ja neviem, čo všetko sme... Ohrozujeme investície genderákov na zničenie ľudí. To je tak... My, kresťania, nechceme, nevieme povedať poriadne slovo na mediálnej oblasti... nuž, zatiaľ si kadečo necháme páčiť. Ale aj tento stav sa čoskoro zmení k lepšiemu.

Potom ideme do chrámu, alebo sme tradiční.... a tam sa zdá, že slovo kresťan je hodnota. Veď Ježiš žije! Ty a ja, my obyčajní radoví kresťania, my sme Cirkev! Toto je naša komunita. Sme ňou! A chceme ju vedome budovať a formovať ju.

Sme životaschopné spoločenstvo ktoré v najbližších rokoch rozvinie svoj potenciál, lebo v našom strede je stále mocný vzkriesený Kristus!

A ja Vás všetkých vyzývam, nás bežných kresťanov, poďme sa do toho dať, čo Kristus teraz koná!

Autor: Vladimír Špurek | sobota 15.4.2017 17:42 | karma článku: 12.71 | přečteno: 218x

Další články blogera

Vladimír Špurek

Milan Sládek Krížová cesta

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké s

12.3.2024 v 16:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Vladimír Špurek

Farbami ba mi

Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko

22.2.2024 v 15:03 | Karma článku: 3.97 | Přečteno: 161 | Diskuse

Vladimír Špurek

Dvíham ruky

Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruk

30.1.2024 v 12:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Vladimír Špurek

Slúžka ideológie

Takže som si to konečne pozrel. Kadečo sa okolo toho hovorilo, tak mám jasno. Aby som sa neopakoval a šetril čas sebe i Vám, zistil som, že pani redaktorka Čobejová napísala svoj pohľad. Takže poďme do polemiky. V podstate popísal

11.1.2024 v 16:07 | Karma článku: 4.92 | Přečteno: 125 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 467 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4632 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 220 | Diskuse
Počet článků 136 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 349
človek, kresťan, umelec

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...