Rozprávaj o Bohu II.

10. 03. 2017 14:53:37
pokračovanie predošlého blogu: Kniha má dve časti. My sme sa prehupli do tej druhej. Druhá časť má názov: „Pomoc ľuďom, ktorí sa chcú dozvedieť o Ježišovi“. Aj Evanjelium aj autor Nick Pollar nás upozorňuje: nemáme brožúrku, ktorú

sa môžeme naučiť naspamäť a potom vyraziť do ulíc. Mať veľký úspech. Upozorňuje na to, že Ježiš, keď pristupoval k ľuďom, vnímal ich ako osobnosti, ako individuality. To je aj zmysel misie. Ak chcete niekomu hovoriť o Bohu, tak ale len v tomto kontexte, že chcete toho človeka pochopiť. Zasiahnuť tam, kde ten človek vie počúvať.

Autor kladie otázku: „Viem to vysvetliť?“ Toto je niečo, čo zas môže nás kresťanov trošku... môže nás frustrovať. Vieme my vlastne ľuďom povedať, ako je to s Bibliou? Koľko častí má Biblia? Aké knihy sú dôležité? Odkedy je to Nový Zákon? Ako je to s Ježišom Kristom? Vieme my sami vlastne ľuďom vysvetliť veci, ktoré sú základom? Nie je to často tak, že sa stretnú vlastne dvaja ľudia, ktorí rozprávajú o tom, o čom ani sami nevedia... A potom sa čudujme!

Ak sme rozprávali o postmodernizme, Nick Pollard vo svojej knihe „Rozprávaj o Bohu“ identifikuje to, že vzácnosťou tejto doby je to, že rada počúva príbehy. A to je pre nás veľmi vzácny moment. Lebo my môžeme rozprávať veľa skúseností so svojím Bohom. Môžeme povedať, ako my prežívame tieto veci. Poznáme aj mnoho príbehov iných ľudí. A samozrejme – čo iné – príbehy Ježiša Krista. Ľudí zo starého zákona, ktorí nejako reagovali s Bohom.

Autor veľmi múdro hovorí, že musíme vždy v tom správnom momente vzdať Bohu česť a hovoriť naozaj správne veci, aby sme nezavádzali ľudí. A aby tie príbehy neboli len o príjemnom posedení pri kávičke, že to je tak fajn... Ale aby sa tam objavila aj podstata evanjelia, ktorou je nevyhnutne Ježiš Kristus. Nielen dobré mravy, nielen dobrá partia ľudí v kresťanskej komunite, ale vodca Ježiš Kristus. Bez jeho spásy by to asi nešlo.

Tretia časť knihy: „Pomoc ľuďom, ktorí dávajú ťažké otázky“. Rozpracoval myšlienky, ktoré sme už aj vnímali v predchádzajúcom texte. Hovorí o tom, aby sme ľuďom dávali nádej. A potom aj to, že existujú pozitívne dôkazy, ako sme ich spomínali. Našou úlohou nie je niekoho prevalcovať, ale ponúknuť mu evanjelium. Či už ho prijme alebo podľa nášho pocitu neprijme. No a možno by sme si tu niečo mohli aj prečítať. (v zvukovej verzii relácie nasleduje ukážka)

V 12. Kapitole vám chce, drahí priatelia, pomôcť, ak sa vás niekto opýta: „Ak je Boh, prečo je na svete tak zle?“ Dopredu – v ďalšej kapitole – vás ale varuje: odpovede sú len neúplné. Asi by ste čakali, že ja vám to prezradím. Naša relácia je skôr o knihe, aby sme vás navnadili. Tak, ak chcete vedieť, prečo je zlo na svete, siahnite po knihe Nicka Pollarda „Rozprávaj o Bohu“.

Ešte nikdy ste sa vy, kresťania, alebo vy, ktorí neveríte, neohradili pri rozhovore o kresťanoch, o Ježišovi takou vetičkou v 13, kapitole nadpis: „Nie je Biblia plná omylov?“ Najhorší sú tí, ktorí to už bezpečne vedia. Jedni aj druhí, ale nikdy nesiahnu a nepresvedčia sa. Neprečítajú Bibliu. Nečítajú knihy, ktoré by im poskytli názory – a pre mňa za mňa z oboch strán. Aj ľudí nepriateľských, aj ľudí pozitívne naladených.

Ja som možno pri takom prvom listovaní tejto knihy očakával, že bude viac takou teóriou ako rozprávať ľuďom. Nečakal som, že tam bude veľa konkrétností. Urobil to, že zároveň sú tu – ako aj v tejto kapitole – veľmi konkrétne odpovede. Napríklad: „Sú autori evanjelií spoľahliví?“, alebo ďalšie veci.

Štvrtá časť knihy má úžasný názov. „Pomoc ľuďom, ktorí sa chcú stať kresťanmi.“ Každý, kto úprimne rozpráva o Bohu, aj tí, ktorí neúprimne rozprávajú o Bohu, by radi videli nových členov. Sám autor je v tomto veľmi úprimný a hovorí, že nezažil to mnoho krát. Spomína aj prípady, keď videl, že ten človek odišiel veľmi pozitívne naladený, ale už o ňom nepočul. Pamätám si, že nejakú dievčinu tam spomína, nie? Alebo hovorí aj o prípadoch kedy ľudia strašne nasrdení na jeho „blbé“ reči o Bohu – on totiž bol nejakým kaplánom pre študentov na niekoľkých fakultách – keď odišli aspoň trošku naštrbení v tej svojej veľkolepej nenávisti voči kresťanstvu.

Pollard, tak to vám je rodinné zlato...! On napríklad hovorí, že keď sa niekto chce stať kresťanom, on ho odhovára. On ho odhovára! Robí to veľmi múdro. Robí to preto, aby sa uistil, či je to len bláznivý nápad po peknom koncerte, alebo je za tým nejaké životné odhodlanie prijať Ježiša navždy. Nielen na najbližších päť minút.

Sme pri doslove knihy, sme v jej závere. Znovu je to niečo z reality. Niečo čo Nick Pollard vo svojom Rozprávaní o Bohu s podtitulom hlavou a srdcom zažíva. Hovorí o tom, že stále si potrebuje on a odporúča to aj mne, a ja to odporúčam aj vám, udržiavať motiváciu pre evanjelizáciu. Zmysel pre ktorý to robíme. Po všetkých nezdaroch, po únave vždy znovu sa vrátiť k niekoľkým dôležitým dôvodom prečo ešte stále otvárame ústa a iným hovoríme o Ježišovi.

Zatváram knihu a uvažujem o nej ako je napísaná, že je to veľmi zrozumiteľné, veľmi pragmatické. Dokonca pre mňa až príliš šiel do niektorých subtílností. Text sa číta príjemne. Nie je to nič zložité. Členenie nie je pre mňa celkom jednoduché, je to dosť také zložité. Aj keď sa snažil tak rozčleniť ten materiál. A možno niekto iný by ho prijal inak.

Ja si myslím, že je to veľmi užitočná kniha. V celej tej slobode a v celom tom pozitívnom nasadení útočí viac – ako on dal ten podtitul – na hlavu a srdce. Bez Ducha Svätého kto môže povedať Ježiš Kristus je Pán. Niekedy by som prijal, keby písal viac o tom, ako Boh konal v ľuďoch, ktorí možno nie pre naše racionálne názory, pre šikovnosť našich techník vedeli pochopiť, prijať, že Ježiš sa naozaj zjavuje v našich životoch. Čítajte, diskutujte!

Ďakujem za pozornosť. Prajem Vám, aby ste vedeli klásť otázku o Bohu, aby ste vedeli pýtať sa na Boha, aby ste v tom boli úprimní. Aby ste vedeli o ňom rozprávať. Aby ste samotnému Ježišovi dali priestor, nech si o sebe rozpráva sám. Pretože ja verím, že aj v tomto čase sú desiatky a tisícky ľudí, ktorí túto zvesť potrebujú, a ktorí ju aj prijmú.

Nech Vám Boh požehná!

Séria Literárnych občasníkov je venovaná pamiatke Jarmilky Goč Benkovej.

Nick Pollard Rozprávaj o Bohu Slovenské evanjelizačné stredisko Bratislava 2008, ISBN 978-80-88863-45-8


+

Autor: Vladimír Špurek | pátek 10.3.2017 14:53 | karma článku: 6.03 | přečteno: 87x

Další články blogera

Vladimír Špurek

Milan Sládek Krížová cesta

Je úžasné robiť umenie, ktoré presahuje nielen mieru všednosti, ale ašpiruje k najvyšším métam. Zvlášť, keď chce niekto rozprávať príbeh víťaznej smrti môjho Pána. Milan Sládek odohral skvelé predstavenie. Jedno z najlepších, aké s

12.3.2024 v 16:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Vladimír Špurek

Farbami ba mi

Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko Neri Farbami ba mi Janko

22.2.2024 v 15:03 | Karma článku: 3.97 | Přečteno: 161 | Diskuse

Vladimír Špurek

Dvíham ruky

Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruky Janko Neri báseň Dvíham ruk

30.1.2024 v 12:38 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Vladimír Špurek

Slúžka ideológie

Takže som si to konečne pozrel. Kadečo sa okolo toho hovorilo, tak mám jasno. Aby som sa neopakoval a šetril čas sebe i Vám, zistil som, že pani redaktorka Čobejová napísala svoj pohľad. Takže poďme do polemiky. V podstate popísal

11.1.2024 v 16:07 | Karma článku: 4.92 | Přečteno: 125 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.83 | Přečteno: 266 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 116 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 80 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 136 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 349
človek, kresťan, umelec

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...